Rödluvan, sagan, legenden och symboliken

Sagan är en form av konst som speglar vår tid. Du kommer kanske inte att se Rödluvan i en samling med kända konstverk från renässansen. Men sagan om den lilla flickan i den röda luvan är minst lika känd som de främsta konstverken och den finns för evigt etsad i våra hjärnor.

Vi tänker inte så ofta på hur saker som skönhetsideal och hur vi ser på kvinnans roll i samhället kan kopplas till sagorna som vi läser för våra barn. När vi kikar på Rödluvan så är det spännande att se hur denna karaktär har förändrats i filmer som har detta tema. Flickan går från att vara en rädd tjej till att bli en stark och självständig karaktär.

Det finns fler karaktärer i denna berättelse som också handlar om vår världsåskådning. Mormodern är en sådan och så har vi vargen. Vargen räknas inte bland utrotade djur och vi har en skräck för den än idag. Inom konsten används denna symbolik för att beskriva mänskliga relationer där vi kan önska att någon försvann för evigt men inser att detta inte är en realitet eller ens något att yttra offentligt.

lilla rödluvan
Hon är liten och söt men ack så handlingskraftig!

Rödluvan är en saga som berättats genom tiderna

Historien om Rödluvan har berättats i generationer. Det här är en tidlös berättelse som har fängslat barns och vuxnas hjärtan. Sagan följer den unga Rödluvan när hon modigt reser genom en farlig skog för att besöka sin sjuka mormor.

Längs vägen möter Rödluvan en listig varg som är fast besluten att sluka henne. Endast genom hennes mod, kvickhet och hjälp av en snäll jägare kan Rödluvan överlista vargen och hitta sin mormor vid liv.

Den här historien har överlevt på grund av dess teman om mod, uthållighet och fyndighet. Detta är saker som vi än idag vill prata om med barn. Numera finns det interaktiva versioner av sagan som används inom barnomsorg och utbildning just för att porträttera egenskaperna och diskutera dem.

Här har vi rödluvantema i svensk reklam:

Rödluvans ursprung finner vi i Frankrike

Den äldsta nedskrivna versionen av Rödluvans berättelse ska ha kommit till någon gång på slutet av 1600-talet. Den är skriven på franska av Charles Perrault. Perraults version berättade om en liten flicka vid namn Rödluvan som skickas för att besöka sin mormor.

Längs vägen möter Rödluvan en varg som lurar henne att avslöja adressen för hennes mormors hem. Vargen slukar sedan mormodern och klär ut sig i hennes kläder i väntan på Rödluvan. Med hjälp av en jägare kan Rödluvan rädda sin mormor och överlista vargen.

Variationer av Rödluvan-sagan

Genom århundradena har historien om Rödluvan antagit en mängd olika former. I vissa versioner kan Rödluvan överlista vargen på egen hand. I andra versioner får hon hjälp av en vedhuggare eller jägare.

I vissa versioner dödas vargen medan han i andra helt enkelt jagas bort. En av de mest populära versionerna av Rödluvan är den som kom från bröderna Grimm. Det är också den vi ofta finner på svenska bibliotek.

Grimms Rödluvan berättar ursprungligen om en liten flicka med namnet Lilla rödluvan som skickas för att besöka sin mormor och luras av en varg. Med hjälp av en jägare kan Lilla rödluvan rädda sin mormor och döda vargen. Hon skär upp magen där mormodern fortfarande finns vid liv.

Det är en ganska makaber version om vi tänker på vad detta innebär. Men svenska barn har fått höra denna saga om och om igen. Och få har väl egentligen tänkt på vilken blodig historia det egentligen är. Små barn tänker ju inte på sådant när man plockar ur en mormor ur en vargmage!

rödluvan i skogen
Rödluvan är en stundtals otäck berättelse!

Analys av Rödluvan

Berättelsen om Rödluvan kan ses som en metafor för världens faror. Vargen ses ofta som en symbol för ondska och fara och Rödluvan är en symbol för oskuld och renhet. Berättelsen fungerar också som en varning till små barn om att vara försiktiga med främlingar och att inte ge ut personlig information.

Jägarens eller vedhuggarens karaktär kan ses som en symbol för skydd och rättvisa. Han är ju en slags prins som vi kan se i alla traditionella sagor där flickor finns med. Idag finns det analys som även tar med saker som hur denna saga kan symbolisera hur vi förhåller oss till det okända som vi är rädda för.

Vi har också en intressant vinkel med vargen som klär ut sig till mormor. Här går berättelsen in på det där med att framställa sig som något man inte är för att göra något som är ont.

vargen som mormor
Är det mormor eller vargen?

Teman i berättelsen om Rödluvan

Berättelsen om Rödluvan har flera teman som mod, fyndighet och uthållighet. Rödluvan är modig och beslutsam inför fara, och hon använder sin kvickhet för att överlista vargen. Hon är också påhittig när det gäller att ta hjälp av en jägare eller vedhuggare.

Vi ser också temat uthållighet där Rödluvans beslutsamhet aldrig ger vika för rädsla. Hon genomför uppdraget och räddar sin mormor ur vargens mage.

Rödluvan är ett kulturellt arv

Rödluvan har blivit en ikonisk figur inom litteratur och popkultur. Berättelsen har återberättats på en mängd olika sätt. Du finner den i allt från bilderböcker till tv-program och långfilmer. Rödluvan har också använts som en symbol för feminism eftersom hon representerar en modig och fyndig kvinnlig karaktär.

Berättelsen om Rödluvan fortsätter att fånga generationers hjärtan då teman om mod, uthållighet och fyndighet förblir tidlösa.

Frågor och svar om Rödluvan

 1. Vad heter Rödluvan på engelska?

På engelska heter Rödluvan Red Riding Hood.

 1. Vem är antagonisten i berättelsen om Rödluvan?

Antagonisten i berättelsen om Rödluvan är den stora onda vargen.

 1. Vart reser Rödluvan i berättelsen?

I berättelsen reser Rödluvan till sin mormors hus och vägen går genom en skog som ofta beskrivs som djup och lite skrämmande.

 1. Vad har Rödluvan med sig på sin resa?

Rödluvan har en matkorg med sig på sin resa.

 1. Hur lyckas Rödluvan undkomma vargen?

Rödluvan lyckas undkomma den stora onda vargen genom att överlista honom och gömma sig i ett närliggande träd.

 1. Vad klär vargen ut sig till i berättelsen?

I berättelsen klär sig den stora elaka vargen till Rödluvans mormor.

 1. Vad gör Rödluvan när hon kommer till sin mormors hus?

När Rödluvan kommer till sin mormors hus märker hon att något inte står rätt till och bestämmer sig för att undersöka saken.

 1. Vem kommer till hennes räddning till slut?

Till slut kommer en skogsman till Rödluvans räddning och räddar henne från den stora onda vargen.

 1. Vad gör skogsmannen med den stora onda vargen?

Skogsmannen dödar Big Bad Wolf med en yxa och så öppnas magen så att mormor kan komma ut.

 1. Vad lär sig Rödluvan av erfarenheten?

Rödluvan lär sig vikten av att vara försiktig och lyssna på sina föräldrars varningar. Dessutom lär hon sig värdet i att vara modig och att inte ge upp.

utklädd till rödluvan

Några intressanta fakta om Rödluvan

 1. Originalversionen av Rödluvan var inte en saga utan snarare en folksaga från Frankrike.
 2. Originalversionen av Rödluvan var mycket mörkare än den populära versionen som är känd idag. Kanske inte så mycket för barn till en början.
 3. Rödluvan är en varnande berättelse med en moralisk läxa om att vara försiktig med främlingar såväl som med vilda djur.
 4. Rödluvan tros ha sitt ursprung på 900-talet. Därmed är detta en av de äldsta sagor vi har.
 5. Den första kända skrivna versionen av sagan dök upp 1697.
 6. Rödluvan har anpassats till många olika former vilket inkluderar pjäser, operor och filmer.
 7. Rödluvan har använts för att representera olika teman som kvinnlig sexualitet och kvinnlig makt.
 8. Rödluvans karaktär har medverkat i flera videospel som till exempel Little Red Riding Hood och Red Riding Hood: The Adventure Begins.
 9. Rödluvan har varit inspirationen till många litterära verk som till exempel romanen Girl in the Red Cape av Kim Wilkins.
 10. Rödluvan har varit med i många tecknade serier och tv-program som Once Upon a Time, Grimm och Shrek.