Skönhetsideal under 2000-talet – Hårt, starkt och format

Skönhetsidealet förändras långsamt men säkert. Under 2000-talet kan vi förstås se en tydlig trend som handlar om en hård, stark och formad kropp. Fokusen på hälsa och kontroll över den egna kroppen är tydligt. Både med tanke på ett ökat intresse för mentala övningar som mindfullness och fysisk träning av olika slag.

Den vackra människan är frisk

Om vi ska försöka samla ett koncept för skönhetsidealet under 2000-talet så handlar det mycket om att utstråla hälsa. Vi använder oss av preparat som Melanotan 2 för att få en brun ton trots att det är mitt i vintern och långt från nästa utlandsresa. Brun hy, tonade muskler och en kropp som visar att du rör mycket på dig är synonymt med att vara frisk.

Detta påverkar också hur vi klär oss. Sportiga kläder anses vara attraktiva. Att bära gymnastikskor till jobbet är inget konstigt. Om vi skrattade åt amerikanerna med de vita sportskorna under 1990-talet så gör vi inte det 2020. Vi ser precis likadana ut för sportskor är ju synonymt med att vara frisk.

Dagens skönhetsideal har rötter i renässansen

När du ser på kända konstverk från renässansen så kikar du på vaggan för dagens kroppsideal. Det var under renässansen som de anatomiska teatrarna formades. Det var då som vi gick från att se kroppen som subjekt till att se den som ett objekt.

Det var också under renässansen som kriterier för vad som var normalt sattes. Det var det som var normalt som också sågs som idealt. Så är det fortfarande. Vi ser det normala som det ideala men det betyder ju inte att det som är idealt alltid är det som är bäst för varje individ.

Precis som under renässansen så är det normala och idealet något som kan vara väldigt jobbigt för människor som inte kan leva upp till det. Det bildas en stress mot ett skönhetsideal som är långt ifrån en möjlighet för alla.

Spegel, spegel…

Med stor fokus på kost

2000-talets skönhetsideal hänger tätt samman med kosthållning. Vi lägger stor fokus på hälsosam matlagning och nya idéer om hur viktnedgång kan uppnås tar över. Även om den traditionella vården fortsätter att förespråka kostpyramiden så har modernkulturen förkastat den. Nu ska vi sluta med socker och mjöl. Det ska vara fett och inga kolhydrater för en vacker kropp.

Kosten ses som en väg till viktnedgång, smarthet, vacker hy och god doft. Den är en integrerad del av vårt skönhetsideal. Det blir som en ny religion där det gäller att äta på rätt sätt för att fortsatt nå de satta idealen om skönhet och hälsa.

Jämför detta med skönhetsidealet för hundra år sedan. Då skulle en kvinna vara smal men samtidigt skör och lite sjuklig. Idag är det smalt men starkt som gäller. Vi ska ha starka psyken, starka kroppar och vi ska absolut vara friska!