Kända samlingar av konst från renässansen

Om du är nyfiken på konst från renässansen är det dags att boka resa till Frankrike. Frankrike är ett land som är proppfyllt med kulur och inte bara från de senaste 100 åren. Det här landet har haft många olika perioder där olika kulturer har satt sitt avtryck. De historiska perioderna syns i konsten som du kan se på konsthallar i Paris och i andra städer i Frankrike.

Om du tänkte att Frankrike bara var vin och god ost har du helt missat landets konstskatt där renässansen får stor fokus men även målningar från grottor och de gamla grekerna.

Målningar i grottor

Kanske kan du boka in ett besök för att se bilderna som finns i grottor ute i franska naturen. Det här är riktigt häftigt. Tänk dig att människor en gång i tiden har gjort dessa målningar som anses vara många tusen år gamla.

Vad var det de vill säga med sin konst? Experter är rätt så eniga om att det handlar om att beskriva verkligheten och vad man trodde på. Det är därför som bilderna visar allt från djur till figurer som verkar minst sagt märkliga och som knappast kan ha funnits på riktigt.

Texterna som finns vid grottmålningarna är svåra att tyda. Språken är okända och det finns inte alltid mallar att använda för att förstå. Du kan alltså leka med din fantasi och försöka känna efter. Det kan du göra direkt i grottan i Frankrike eller genom att kika på bilder från dessa.

Grekerna gjorde mer än att måla

Grekerna har också satt sina spår i konstens Frankrike. Södra Frankrike var en gång grekiskt territorium och det är något som du kan njuta av då du ser konstutställningar i Frankrike. Grekerna målade tavlor men tillverkade också smycken.

Grekerna var också baddare på att skapa skulpturer. Dessa finns fortfarande att se på olika håll i Frankrike. I staden Marseille kan du upptäcka en stor del av detta konstarv. Alla statyer håller inte högsta kvalitet men det är ändå spännande att se dem.

Från vikingar till renässansen

I Frankrike har faktiskt också vikingar lämnat sina spår. De var med och tog sin del av landet då det delades upp under mitten av 800-talet. Vikingarna tog med sin konst för att visa att det här var deras plats.

Det här följdes av stora inslag av romersk konst. Romarna hade ett stort intresse för vetenskap men också för kultur. De har också starkt påverkat det franska konstarvet vilket tar oss till tiden som de flesta har hört om, renässansen.

Renässansen har definitivt satt sina spår i Frankrike. Många av de stora konstnärerna under den tiden var italienska. Du har säkert sett Leonardo da Vincis Mona Lisa som är ett av världens mest mytomspunna verk.

Frankrike har satsat på konsten

Frankrike är ett land som har satsat en hel del på konsten. De har byggt byggnader enbart i detta syfte. Det finns konstbyggnader i stort sett varje fransk stad. Konsten har bevarats och den visas upp på museer för allmänheten.

En stor del av samlingarna från renässansen finns i Frankrike. En del av verken klassas av FN som världsarv. Om du ska på konstresa så vet du vart det bär hän men oroa dig inte för vilken fransk stad du bör välja. Det finns konst i varje fransk stad, det kan du lita på!