Vill vi att utrotade djur återuppstår?

Så sorgligt det känns när vi kan konstatera att en djurart är utdöd. Men det finns faktiskt tankar om hur vi skulle kunna få vissa utrotade djurarter tillbaka. Hur detta är möjligt kan vi fråga oss. Kanske är det så att vi inte har full koll på hela vår planet och inte inser att vissa djur faktiskt fortsatt finns på platser som vi inte rör oss på.

Det finns utdöda djur som har hittats igen och då får vi förstås inse att de inte alls var utdöda. Men det finns också något annat som skulle kunna förändra hur många arter som finns på vår jord. Det handlar förstås om genteknik som skulle kunna göra det möjligt att skapa utrotade djurarter igen.

Utdöda djur tillbaka på konstlad väg

Tänk dig att du är ute och går i skogen och så kommer en äkta uroxe klivande. Den har inte funnits i Sverige sedan 1600-talet men forskare tänker sig att de med baklängesavel skulle kunna få fram arten igen.

Det här är på fullt allvar. Det pågår försök i att till exempel bygga en äkta mammut igen. Men är det här något som vi vill ska ske?

Hur ska de gamla djuren existera i dagens ekosystem?

Om vi tänker oss att vi får en hel drös mammutar som börjar kliva omkring i våra skogar eller varför inte uroxar, hur kommer det att påverka djur- och växtlivet som finns där? Balansen lär ju rubbas. Med tanke på detta får man kanske avla fram de utrotade djuren för liv i bur, på djurpark.

Det kan ju vara så enkelt att de här djuren börjar äta växter som utrotas eller påverkar insektlivet på ett sätt som gör att andra arter stryker med. Vi vet ju hur naturen har förändrats då djur har försvunnit men inte hur den skulle kunna förändras om de kommer tillbaka igen.

Det här kan vara något att tänka på för dig som samlar på fakta om djur och natur