Intressera dig för historia nära dig

Alldeles utanför ditt fönster finns det historia som du kanske inte känner till. Sverige är ett gammalt land där mycket har hänt. Historia är ju i grund och botten det som de som kom före dig har pysslat med. Spåren finns i form av byggnader, planteringar och berättelserna som har tecknats ner.

Redan idag kan du börja upptäcka historia som finns nära dig. Du behöver inte ens gå till ett museum. Om du bor i Skåne kan du köra till Brömsebro. Det var där som Skåne blev svenskt år 1645. Senare skulle freden upplösas av danske Fredrik III år 1957. Men i Roskilde året därefter slöts freden som vi fortfarande njuter av.

Sveriges gränser har flyttat på sig

Det vet du väl att stora delar av Ryssland en gång var svenskt. Namnet Olga kommer ju från den svenska drottningen Helga. Bara en sådan sak! Våra landskap har tillhört olika kungar och vi lever fortfarande med minnet av att ha varit en stormakt.

Det finns spännande lämningar från olika krig men också från fredstider. Om du är nyfiken på medeltida historia i Sverige kan du bege dig till Varberg för att se Bockstensmannen. Bockstensmannen finns på Hallands kulturhistoriska museum som ligger i Varberg.

Bockstensmannen avslutade sitt liv på en mosse i Åkulla. Där låg han väl bevarad från medeltiden till år 1936 då han hittades. Mannen hade fortfarande sina kläder på sig och hår. Det här kan du se på museet där du också får mer information om vad vi har lärt oss om den svenska historian från fyndet.

Alla har sett runstenar

Det spelar ingen roll om du bor i södra Sverige eller växte upp en bit utanför Stockholm. Runstenar finns det gott om i vårt avlånga land. Stenarna har berättelser som numera kan läsas som översättning på plakat som finns vid sternarna.

Många svenska barn har lekt runt dessa stenar och som vuxna kanske tankarna omkring vad som stod på dem kommer igång. Ta dig ut i naturen igen och kika på budskapet. Fundera lite på vad som en gång hände där du lekte som barn.

Runstenarna kom till på tusentalet och många är i förvånandsvärt gott skick. Det finns fortfarande stenar med text som ingen har lyckats tolka. Kanske kan du ge dig ut och se om du kan förstå det som ingen tidigare har lyckats förstå…

Ditt liv påverkas också av historien på plats

Att modern historia påverkar oss råder det ingen tvekan om. De som bor idag i Malmö kan komma ihåg diskussioner om byggnadsverk som till exempel Turning Torso. Lika tydligt är det inte att saker som hände för flera hundra år sedan också påverkar ditt liv idag.

Tänk om freden i Skåne, Halland och Blekinge aldrig hade blivit till. Då kanske det inte hade blivit någon Turning Torso för att danskarna inte ville ha en sådan byggnad i sitt Malmö. Det som hände i din närhet för hundratals år sedan påverkar ditt liv på plats idag.

Ta bara en sådan sak som att många av våra vägar ligger där de gör för att de en gång anlades precis så som de ser ut nu. Visst, vi har asfalt och fina cykelbanor men platsen är densamma. När du cyklar längsmed kusten i Malmö nästa gång kanske du borde stoppa där det en gång låg en galgbacke och fundera lite på vad folk tänkte då de tog sig fram längs samma spår för länge sedan.

Historien omkring dig är otroligt spännande. Sök online eller ring en lokal expert som kan leda dig till ruinerna som är minst lika spännande som en film på Netflix!