Hälsa och matlagning – samla recept

Den som tycker om att laga mat brukar på ett helt naturligt sätt samla recept. Men det är inte bara du som tycker att hälsa och matlagning är otroligt spännande som är på jakt efter smarta recept. Många måste har dessa redo när vardagen gör det svårt att hinna med.

Hur hittar du recept?

Kanske har du några bra kokböcker därhemma som du alltid letar i. De har grundrecepten för pannkakor, risgrynsgröt och annat som du ofta vill laga. Konstigt egentligen att vi ständigt måste påminna oss om hur många ägg och hur mycket mjölk. Men så är det för de flesta!

När du inte har ett recept i din kokbok kan du alltid surfa ut på nätet. Det är bara att skriva in namnet på maträtten samt ordet recept. Detta kommer att ta dig till flera förslag på sidor som ger dig receptet. Nu kan du välja baserat på flera olika saker:

  • Du kan ta en titt på hur många ingredienser.
  • Du kan kika på stjärnor för att se om andra tycker att receptet var bra.
  • Du kan se på tid för att se om du hinner med receptet.
  • Du kan se om det finns en film som visar rent praktiskt hur du gör.

Just filmer är en stor hjälp för dig som vill samla recept. Det är inte dumt att se någon laga maten. Då får du en bättre känsla för vad som kommer att krävas. En del tycker att det är så kul med matlagningsfilmer att de ser minst en per dag. Det här kan du ju göra på din mobiltelefon då du sitter på bussen på väg till jobbet.

Var samlar du dina recept?

När du börjar få en samling med recept som du har skrivit på papper kanske du vill ha en plats att samla dessa på. Traditionellt har folk använt sig av kartotek med recept i bokstavsordning. Men det finns fler sätt.

Du kan ha en anteckningsbok där du klistrar in dina lappar för att hålla ordning på dem. Det kan också vara bra med en mapp. Om du är digitalt orienterad är det enklast att ta bilder på recepten och spara på din mobiltelefon. Då finns de alltid där redo när du behöver påminna dig om rätt mått.

Matlagning som ett intresse

Matlagning och recept är en nödvändighet för oss alla. Det går inte att leva månaden runt på nudlar och snabbmat. Dels blir det för dyrt att ständigt köpa maten färdig och dels är det ju också så att det kan kännas spännande och intressant att själv laga maten.

Många inser att matlagningen faktiskt är en form av latent intresse. Det gäller att ge den en ärlig chans. När du har lite tid över kan du testa att laga något som bara är till för att skapa myseffekt och få något gott att äta eller dricka. Det kan vara så enkelt att du lär dig att poppa popcorn på bästa möjliga vis utan popcornmaskin.

Dela med dig till vänner och familj

Om du har fantastiska recept som du är stolt över bör du dela dessa med vänner och familj. Ett sätt är att gå med på sajter online där du kan skriva in dina recept och dela via mobiler och sociala medier.

Ett annat sätt är att göra en receptbok som en fotobok. Det kan du göra direkt online. Det finns tjänster som låter dig skriva in dina recept och ladda upp dina bilder. Sedan kan du trycka så många exemplar du vill ha. Det blir en personlig present!

Hälsa måste inte alltid vara en parameter

Det finns en korrelation mellan matlagning och hälsa. Många blir intresserade och börjar samla recept av denna anledning. Du börjar med en ny diet och börjar se dig om efter lämpliga maträtter. Det här leder till att du plötsligt har en fin samling av smarta recept som är hälsosamma.

Men hälsan är inte alltid en parameter. Det kan mycket väl vara så att du enbart fokusera på mat som ska vara god. Du struntar i om det står vitt socker i receptet eller om det kommer att behövas både smör och mjöl. Matlagning ska vara roligt och om du tycker att det är underbart kul att laga onyttiga efterrätter är det klart att du ska göra det!