Den smala gränden i Gamla Stan

Om du någonsin åker till Stockholm eller får besök i staden av folk som vill upptäcka historian i Gamla Stan finns det en gränd som ingen vill missa. Mårten Trotzigs gränd är världsberömd. Det här är trappen och gränden som är mycket smal. På den smalaste platsen är det bara 90 cm brett mellan husen.

Mårten Trotzig är Stockholms trängsta gränd och den är väl värd att uppleva. Även om du bor i Stockholm sedan barnsben bör du ta dig in till Gamla Stan och uppleva hur det är att gå upp och ner för denna gränd.

Varför heter gränden Mårten Trotzig?

Det här är inget uråldrigt namn. Gränden fick sitt namn på 1900-talet men den kommer från en man som kom som invandrare till Sverige på slutet av 1500-talet. Mårten Trotzig var en tysk köpman som köpte flera hus i kvarteret Trivia i Gamla Stan.

Tidigare tror man att gränden har kallats för Trångsund eller den tronge trappe grenden. Det finns källor från 1600-talet som ger gränden namnet Trappegrenden. Om du läser på stentavlan som sitter på väggen i gränden kan du också se namnet Trånga Trappegränden och det beskriver ju väl vad detta är, en trång gränd med trappa!

Gränden var stängd ett tag

Under 1800-talet var Mårten Trotzigs gränd stängd. Man spikade upp plank på båda sidorna om gränden och det dröjde tills 1945 innan det gick att stroa mellan Västerlånggatan och Prästgatan via den trånga trappen.

Hur hittar du den trånga gränden i Gamla Stan?

Ta dig till Järntorget och gå längsmed Västerlånggatan tills du ser gränden som går upp till Prästgatan. Du kan också fråga efter restaurangen med namn Mårten Trotzig som ligger alldeles vid gränden.