Klassiska böcker om resor

Resor är något som lockar många och vi skandinaver reser också både ofta och gärna. Syftet med resan kan vara att sola och bada men de allra flesta vill även uppleva landets kultur, historia och mat. Att resa och upptäcka nya platser är en upplevelse. För den som vill få inspiration och kunskap om olika resmål finns en uppsjö av böcker att välja mellan. De enklaste turistguiderna ger fakta och information om landet och beskriver de mest sevärda platserna att besöka. Vill man gå ännu djupare finns böcker som beskriver landet bakom turiststråken och detta är den senaste trenden inom resor.

Resor i tiden

Att läsa skönlitteratur om resor kan ge en annan aspekt av resmålet. Många ställen har fått uppleva ett uppsving av besökare efter att populära böcker har publicerats. Ett exempel är spetälske-ön Spinalonga utanför Kretas nordkust som fick mycket fler turister efter att boken ”Längtans ö” av Victoria Hislop publicerades. Kvinnan i boken söker sina rötter och finner dessa bland de spetälskesjuka på ön. Bokens målande beskrivningar gör att läsaren gärna besöker platsen och får en känsla av människorna och deras situation bland de ruiner som idag finns på platsen.

Att finna sig själv är ett nytt sätt att resa. Det organiseras resor i grupp där man kan meditera, vandra och skriva och där syftet är att finna sig själv. Många väljer även att göra långresor på egen hand och återvänder med en helt annan livssyn än vad de hade innan de reste. En del reser för att uppleva en annan kultur och livsstil medan andra ger sig av för att fly ett monotont och inrutat liv. En långresa kan vara ett bra sätt att finna ny inspiration och hitta nya vägar och mål i livet.

preview_COLOURBOX11843833

Spela spel på semestern

Resor med tonåringar är ofta en utmaning då de gärna sitter på hotellrummet och spelar spel istället för att uppleva landet. Är Pokémon Go din vän eller fiende under semestern kan man då fråga sig. Detta är lite klurigt då man helst inte vill att barnet eller tonåringen spelar spel under semestern men detta spel har fördelen att spelaren gärna ger sig av ut och aktivt letar efter nya Pokémon i sin omgivning med telefonens GPS. Viktiga platser i spelet är listigt nog placerade vid verkliga sevärdheter och mötespunkter vilket uppmuntrar till rörelse och utforskandet av nya platser under resan.

Resor med charter där flyg, boende och transferbuss är inkluderade har fått en negativ klang hos många resvana. Ändå är det det vanligaste sättet att resa och underlättar definitivt för den som har kort om tid och inte har möjlighet att planera sin resa i detalj på förhand. Du kan själv välja om du vill uppleva landet på egen hand eller följa med på resebolagets organiserade utflykter med kunniga guider. Har du barn underlättar också en charter eftersom det nästan alltid finns aktiviteter som passar de små.

Den perfekta resan

Vad är då den perfekta resan? Du får ut mest av resor genom att läsa om platsen innan och gärna då både en klassisk turistguide och en skönlitterär bok. Att planera en resa är halva nöjet även om du lämnar utrymme för spontana äventyr. Ha inte hela resan inrutad men bestäm gärna innan vilka platser eller restauranger du inte vill missa. Lämna några dagar tomma för att ha utrymme till att göra egna upptäckter. Dessa görs gärna till fots eller varför inte med en hyrbil.